Gasthuis Kaliste

Loont Het Nog Steeds Om In Goud Te Beleggen?

Sharing is caring!

Beleggers kunnen beleggen in goud via exchange-traded funds (ETF’s), aandelen kopen in goudmijnwerkers en aanverwante bedrijven, en fysieke producten kopen. Deze investeerders hebben net zoveel redenen om in het metaal te investeren als zij methoden gebruiken om die investeringen te doen. Natuurlijk kun je er voor kiezen om te beginnen met snel geld lenen, dat wil echter niet zeggen dat je meteen de beste lening gaat vinden.

Sommigen beweren dat goud een barbaars overblijfsel is dat niet langer de monetaire kwaliteiten van het verleden bezit. In een moderne economische omgeving is papiergeld het geld bij uitstek. Zij beweren dat het enige voordeel van goud is dat het een materiaal is dat in sieraden wordt gebruikt.

Aan de andere kant van het spectrum zijn degenen die beweren dat goud een actief is met verschillende intrinsieke kwaliteiten die het uniek en noodzakelijk maken voor beleggers om hun portefeuilles aan te houden.

Maar Wat Is De Geschiedenis Van Goud Precies?

Om het doel van goud volledig te begrijpen, moet men terugkijken op het begin van de goudmarkt. Terwijl de geschiedenis van het goud begon in 3000 voor Christus, toen de oude Egyptenaren sieraden begonnen te vormen, begon het pas in 560 voor Christus als een valuta te fungeren.

In die tijd wilden verkopers een gestandaardiseerde en gemakkelijk overdraagbare vorm van geld creëren die de handel zou vereenvoudigen. De creatie van een gouden munt met een zegel leek het antwoord, omdat gouden sieraden al breed geaccepteerd en erkend werden in verschillende uithoeken van de aarde.

Na de komst van goud als geld, bleef het belang ervan groeien in heel Europa en het VK, met overblijfselen uit de Griekse en Romeinse rijken prominent tentoongesteld in musea over de hele wereld, en Groot-Brittannië ontwikkelde zijn eigen op metaal gebaseerde valuta in 1066.

De Britten pond (symboliseert een pond sterling zilver), shillings en pence waren allemaal gebaseerd op de hoeveelheid goud (of zilver) die het vertegenwoordigde. Uiteindelijk symboliseerde goud rijkdom in heel Europa, Azië, Afrika en Amerika.

De Amerikaanse Goudstandaard

De Amerikaanse regering ging door met deze goudtraditie door in 1792 een bimetalen standaard in te stellen. De bimetalen standaard stelde eenvoudig dat elke monetaire eenheid in de VS moest worden ondersteund door goud of zilver. Eén Amerikaanse dollar was bijvoorbeeld het equivalent van 24,75 goudkorrels. Met andere woorden, de munten die als geld werden gebruikt, vertegenwoordigden eenvoudigweg het goud (of zilver) dat momenteel bij de bank werd gedeponeerd.

Maar deze gouden standaard duurde niet eeuwig. Tijdens de jaren 1900 waren er verschillende belangrijke gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot de overgang van goud uit het monetaire systeem. In 1913 werd de Federal Reserve opgericht en begon met het uitgeven van promessen (de huidige versie van ons papiergeld) die op verzoek in goud konden worden ingewisseld.

De Gold Reserve Act van 1934 gaf de Amerikaanse overheid de titel van alle gouden munten in omloop en maakte een einde aan het slaan van nieuwe gouden munten. Kort gezegd begon deze wet het idee te vestigen dat gouden of gouden munten niet langer nodig waren om als geld te dienen. De VS verliet de gouden standaard in 1971 toen de valuta niet langer werd ondersteund door goud.