Gasthuis Kaliste

Regels voor fotografie met drones

Sharing is caring!

Er zijn bepaalde plaatsen waar fotografie verboden is, zoals in rechtbanken of op privéterrein als fotografie niet is toegestaan, zoals in een school, bioscoop of militair gebied. Daarnaast geldt dit voor aanstootgevende fotografie, d.w.z. heimelijk fotograferen of filmen wanneer een persoon zich in een ruimte van privé-karakter bevindt, zoals in een paskamer of een toilet.

Nu drones in het spel zijn, gelden er naast de al genoemde nog enkele specifieke regels en wetten. Dit is te danken aan het feit dat je met behulp van een drone anders ontoegankelijke en compleet nieuwe gebieden kunt betreden.

Voorheen had je toestemming van het provinciebestuur om met een drone te fotograferen en filmen, maar sinds 1 augustus 2017 is die wet veranderd. Tegenwoordig hebben alleen autoriteiten een vergunning nodig om met een drone te monitoren.

Bedrijven of particulieren die een drone willen gebruiken om foto’s of films te maken, moeten nu voldoen aan de Wet Persoonsgegevens (PUL). Het kan voornamelijk worden gebruikt als een gids over hoe je je moet gedragen bij het gebruik van een drone.

De Zweedse Gegevensbeschermingsautoriteit kan meer informatie geven als je wat meer “vlees op je botten” wilt hebben, om zo te zeggen, om 100% zeker te zijn van wat van toepassing is bij het gebruik van een drone. Zij zijn de autoriteit die ervoor zorgt dat PUL wordt gevolgd.

Autoriteiten hebben nog steeds toestemming nodig, en die krijgen ze van de County Administrative Board. Toestemming is ook vereist voor de particulieren of bedrijven die de regels inhuren om taken voor hen uit te voeren.

Een particulier moet er rekening mee houden dat toestemming nodig kan zijn om over bepaalde gebieden te vliegen om te filmen of te fotograferen. Zo’n gebied kan zich bijvoorbeeld boven een luchthaven en de bijbehorende controlezone bevinden, waar u een vergunning van de betreffende luchthaven nodig heeft.

Of er is een vergunning van het Zweedse Transportagentschap nodig als een drone wordt gebruikt voor missies in opdracht of om geld te verdienen met de vlucht. Daarnaast kan een vergunning vereist zijn van de Landmeter en, in sommige gevallen, de Zweedse Maritieme Administratie, die wettelijk verplicht is om bepaalde geografische informatie te beschermen.

Het leek misschien ingewikkeld, maar in principe volstaat het om gezond verstand te hebben bij het filmen of fotograferen met een drone. Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, neem dan contact op met de bevoegde instanties, dan weet je met zekerheid wat er geldt in het gebied waar je foto’s van wilt maken.

Een ding waar je ook rekening mee moet houden als je van plan bent om te fotograferen bij grote sportevenementen, is dat er bedrijven zijn die het recht hebben gekocht om te filmen en foto’s te maken van de organisator. Het is dus essentieel om het te controleren om te voorkomen dat u beschuldigd wordt van het plegen van een misdrijf.

Het is precies wat je zou hebben gedacht als een drone uit het niets was verschenen en foto’s van je had gemaakt. De tip is om privéruimtes, overstallingen, enz. te vermijden.