Gasthuis Kaliste

Fotografische technieken en instellingen

Sharing is caring!

Het kan een uitdaging zijn om precies te weten hoe u de camera moet instellen en welke techniek u moet gebruiken wanneer het tijd is om te beginnen met fotograferen. Een belangrijk voordeel is dat je begrijpt hoe je camera werkt; de enige manier om erachter te komen is door te experimenteren en te oefenen.

Het is essentieel om de tijd te nemen om verschillende instellingen en camerahoeken te testen, om erachter te komen hoe uw camera werkt. Dit zorgt ervoor dat u niet aarzelt wanneer het tijd is om een ​​prachtige foto te maken en de perfecte sport- of natuurfoto vastlegt wanneer het ertoe doet.

De foto

Om de perfecte scherpte in het beeld te krijgen is het nodig om een ​​relatief korte sluitertijd te hebben, en dan moet je de tijd 1/640 of zelfs sneller hebben om het beste resultaat te krijgen. Nu is het essentieel dat het beeld niet te donker wordt. Daarom is het noodzakelijk om het diafragma te openen of de ISO te verhogen. Voor de zekerheid kunt u beide gebruiken. Het voordeel van de huidige digitale camera’s is dat ze perfecte ruisprestaties hebben, wat betekent dat het geen probleem zal zijn om tussen 1000 en 1600 ISO te gaan voor een acceptabele beeldkwaliteit.

De sluitingstijd

Wanneer bewegende onderwerpen gefotografeerd moeten worden en je wilt de snelheid waarmee het object beweegt laten zien, is het essentieel om het hoofdthema scherp te laten zijn terwijl de omgeving wazig moet zijn. Dit bereik je door simpelweg het onderwerp te volgen terwijl het beweegt en vervolgens op te drukken. Laat de sluitertijd iets langer zijn als je het wazige effect van de achtergrond wilt. De tijd die goed is om te starten is rond de 1/60 s, die je vervolgens in elke gewenste richting kunt aanpassen.

Zoals je waarschijnlijk wel hebt begrepen, hangt de sluitertijd sterk af van hoe je erin slaagt de beweging in je afbeelding na te bootsen. Een regel waar je rekening mee moet houden is dat je bij een kortere sluitertijd de beweging bevriest, terwijl een langere sluitertijd de aandacht vestigt op de scherpte van de actie. Het hangt allemaal af van hoe snel je hoofdonderwerp beweegt. Kortom, hoe sneller de zaak is, hoe sneller de sluitertijd die je zou moeten hebben, terwijl er een panning-effect in het beeld zal zijn.

Pannen

Liever een omgekeerde pan om enig gevoel van beweging in de foto te krijgen? Ja, dan zorg je voor een langere sluitertijd, eigenlijk alsof je gaat pannen, en houd je in plaats daarvan de camera stil. Op deze manier wordt de achtergrond scherp en wordt het hoofdonderwerp onscherp.

Iets dat ook moet worden overwogen voordat u gaat pannen, is dat u het onderwerp de hele tijd volgt en niet stopt om de foto te maken; het is gewoon een kwestie van op de knop drukken terwijl je de camera beweegt. Een perfect hulpmiddel is om de camera op een statief te plaatsen om schudden te voorkomen.

Conclusie

Door te experimenteren met panning, effecten en sluitertijden, is het resultaat fascinerend en degelijk, wat je kan verrassen en ervoor kan zorgen dat je meer dingen wilt proberen.